top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAngelo Schenkers

Een familiegeschiedenis schrijven: 4 tips

Onderzoek doen naar je eigen familiegeschiedenis is verslavend, zo heb ik ondervonden. In Nederland is zoveel gedocumenteerd, dat er een hele wereld op je ligt te wachten. Een wereld waarin je naar hartelust op zoek kunt gaan naar bronnen die meer over jouw familie en uiteindelijk meer over jouzelf vertellen. Zelf heb ik heel veel gehad aan het Stadsarchief Amsterdam en het online krantenarchief van Delpher.


Natuurlijk vergt het denkwerk, want de informatie wordt je niet altijd op een presenteerblaadje aangereikt. Je zult moeten nadenken over de mogelijke instanties waarmee jouw familie in aanraking is geweest: de politie, een woningbouwvereniging, een vakbond, de rechterlijke macht, de gemeente, een school etc. Al die instellingen hebben vaak hun eigen archieven en niet alles is online te raadplegen of ligt op één plek. Maar je zult merken, dat je vanzelf voortgestuwd wordt. Je vindt informatie in het ene archief en die informatie leidt je weer naar een ander archief. En voor je het weet ben je weken verder en is je notitieboekje vol.

Het is helemaal fantastisch als je alle vondsten weet te verpakken in een verhaal. Daarmee conserveer je het familiealbum, want foto's zonder verhaal zullen uiteindelijk hun waarde verliezen. Wil je het helemaal serieus aanpakken en jouw verhaal ook interessant maken voor een groter publiek, lees dan de blog die ik schreef voor Schrijvenonline en wie weet schuilt er wel een boek in. Veel succes, maar vooral veel plezier!

101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page