top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAngelo Schenkers

'De Koestraat, een straat met Hollanders, Chinezen en temeiers'

Zo luidt een hoofdstuk uit mijn boek Voor altijd op de vlucht - Een Amsterdams familieverhaal. De Koestraat is een zijstraatje van de Kloveniersburgwal, vlakbij de Nieuwmarkt. Mijn Friese overgrootouders Mari en Uke woonden vanaf 1935 op verschillende adressen in de Koestraat en in 1939 betrokken hun jongste zoon Jan en zijn vrouw Rika het huis op nummer 4. Het jonge echtpaar was blij met hun woning, kwam er de Tweede Wereldoorlog door en kreeg er twee kinderen. Later werden Jan en Rika mijn opa en oma.


Jan en Rika vertelden mij vroeger veel spannende verhalen over de oorlog, over Chinese gokhuizen, joodse buren, knokpartijen en hoertjes die tippelden onder hun raam. Er gebeurde van alles op die paar vierkante meter binnenstad. De Koestraat, met al die rare fratsen, werd de plek waar zij zich thuisvoelden en voor mij werd de straat het hart van Amsterdam.


In die straat mocht ik onlangs op de foto: met mijn boek en voor huisnummer 4. Ik had gereageerd op een oproep van fotograaf George Maas. Hij werkt aan een project in het kader van het 750 jarig bestaan van de stad Amsterdam in 2025. Bij die viering mag deze familiegeschiedenis natuurlijk niet ontbreken! #vooraltijdopdevlucht #nieuwmarkt #geschiedenis #familiegeschiedenis #koestraat #genealogie #stamboom #amsterdam750


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page